logo UG

Bibliografia Publikacji Pracowników, Doktorantów i Studentów UG




Zapytanie: TURSKA MARTA
Liczba odnalezionych rekordów: 22



Przej¶cie do opcji zmiany formatu | Wy¶wietl/ukryj etykiety | Wy¶wietl wyniki w wersji do druku | | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/22
AUTORZY: Marta Turska.
TYTUŁ: Internationalismen in der Fachsprache der Gastronomie und Kochkunst im fünfsprachigen Vergleich
ADRES WYDAWNICZY: Frankfurt am Main [etc.] : Peter Lang, 2009
OPIS FIZYCZNY: 239 s., il., 22 cm
SERIA: Danziger Beiträge zur Germanistik, 1617-8440, Bd. 28
ISBN: 978-3-631-58739-3
UWAGI: Bibliogr. s. 163-191
Typ publikacji: ZM
Język publikacji: GER
[sprawdĽ dostępno¶ć w katalogu BUG]
2/22
AUTORZY: Marta Turska.
TYTUŁ: Zur Äquivalenz des kulinarischen Fachwortschatzes im deutsch-polnischen Vergleich
¬RÓDŁO: Convivium : germanistisches Jahrbuch : Polen. - 2009, s. 329-367
UWAGI: Bibliogr. 45 poz.
Typ publikacji: ZAC
Język publikacji: GER
Punktacja MNiSW: 4.000
[sprawdĽ dostępno¶ć w katalogu BUG]
3/22
AUTORZY: Marta Turska, Izabela Olszewska.
TYTUŁ: Andrzej K±tny (Hrsg.): Studia Germanica Gedanensia / Studien zur angewandten Germanistik II, Bd. 23. Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego: Gdańsk 2010, 467 S.
¬RÓDŁO: Glottodidactica. - 2011, Vol. 37, s. 182-183
p-ISSN: 0072-4769

Typ publikacji: PRE
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe w j. ang.:
  • book review

    Adres url:
    4/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ: Internacionalismos en el lenguaje de gastronomía y arte culinario.
    ¬RÓDŁO: Itinerarios. - 2010, Vol. 12, s. [297]-305.
    p-ISSN: 1507-7241

    UWAGI: Bibliogr. 21 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: SPA
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • interlexis
  • internationalism
  • culinary vocabulary

    Adres url:
    [sprawdĽ dostępno¶ć w katalogu BUG]
    5/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ: Kalinke, Heinke M. / Roth, Klaus/ Weger, Thomas (Hrsg.): Esskultur und kulturelle Identität - Ethnologische Nahrungsforschung im östlichen Europa. Schriften des Bundesinstituts für Kultur und Geschichte der Deutschen im östlichen Europa, Band 40. R. Oldenbourger Verlag München 2010. 255 S.
    ¬RÓDŁO: Studia Germanica Gedanensia. - 2010, 23, s. 442-448
    p-ISSN: 1230-6045

    Typ publikacji: PRE
    Język publikacji: GER
    [sprawdĽ dostępno¶ć w katalogu BUG]
    6/22
    AUTORZY: Andrzej K±tny, Marta Turska.
    TYTUŁ: Zur Interlexis aus linguistischer und glottodidaktischer Sicht - am Beispiel der kulinarischen Interlexeme
    ¬RÓDŁO: Studia Germanica Gedanensia. - 2010, 22, Sonderband 6, s. [59]-75
    p-ISSN: 1230-6045

    UWAGI: Bibliogr. 31 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: GER
    Punktacja MNiSW: 6.000
    7/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ: Grzywka, K. / Godlewicz-Adamiec, J. / Grabowska, M. / Kosacka, M. / Małecki , R. (Hg.) (2007): Kultura - Literatura - Język. Prace ofiarowane Profesorowi Lechowi Kolago w 65. rocznicę urodzin / Kultur - Literatur - Sprache. Festschrift für Herrn Professor Lech Kolago zum 65. Geburtstag. Warszawa: Instytut Germanistyki Uniwersytetu Warszawskiego. 991 S.
    ¬RÓDŁO: Studia Germanica Gedanensia. - 2011, 25, s. 381-386
    p-ISSN: 1230-6045

    Typ publikacji: PRE
    Język publikacji: GER
    Adres url:
    [sprawdĽ dostępno¶ć w katalogu BUG]
    8/22
    AUTORZY: Izabela Olszewska, Marta Turska.
    TYTUŁ: Sprachlich-kulinarische Berührungspunkte im Deutschen, Jiddischen und Polnischen am Beispiel ausgewählter Wörterbücher und Nachschlagewerke
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Linguistic and culinary correspondence between German, Polish and Yiddish based on the example of selected dictionaries and lexicons
    ¬RÓDŁO: Studia Germanica Gedanensia. - 2011, 25, s. [21]-40
    p-ISSN: 1230-6045

    UWAGI: Biliogr. 36 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: GER
    Punktacja MNiSW: 7.000
    Adres url:
    [sprawdĽ dostępno¶ć w katalogu BUG]
    9/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ [ROZDZIAŁU, FRAGMENTU]: Kulinarisches Lexikon des Deutschen aus kontaktlinguistischer und sprachgeschichtlicher Perspektive
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: German culinary vocabulary from the perspective of language contacts and the history of language
    ¬RÓDŁO: W: Sprachkontakte in Zentraleuropa / Andrzej K±tny (Hrsg.)
    ADRES WYDAWNICZY: Frankfurt am Main : Peter Lang GmbH, Internationaler Verlag der Wissenschaften, 2012
    SERIA: Sprach- und Kulturkontakte in Europas Mitte. Studien zur Slawistik und Germanistik, 2192-7170, Bd. 1
    OPIS FIZYCZNY: S. [113]-127
    ISBN: 978-3-631-62409-8
    UWAGI: Bibliogr. 41 poz.
    Typ publikacji: ZMR
    Język publikacji: GER
    10/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ: Translation für Feinschmecker : Kochrezepte und Lebensmittelbezeichnungen in der literarischen Übersetzung am Beispiel des Romans Como aqua para chocolate von Laura Esquivel
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Translation for gourmets : culinary recipes and dish names in literary translation based on the example of a novel by Laura Esquivel entitled Como aqua para chocolate
    ¬RÓDŁO: Studia Germanica Gedanensia. - 2012, 27, s. [211]-223
    p-ISSN: 1230-6045

    UWAGI: Bibliogr. 22 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: GER
    Punktacja MNiSW: 7.000
    Adres url:
    11/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ [ROZDZIAŁU, FRAGMENTU]: Internationalismen und Internationalisierungstendenzen in der Fachsprache der Kochkunst und Gastronomie
    ¬RÓDŁO: W: Vielheit und Einheit der Germanistik weltweit : [Akten des XII. Internationalen Germanistenkongresses, Warschau 2010] : Fachsprachen in Theorie und Praxis ; Geschichte des Deutschen als Fremdsprachenunterricht weltweit / Geschichte von DaF weltweit ; Theorie und Geschichte der Translationswissenschaft / hrsg. von Franciszek Grucza
    ADRES WYDAWNICZY: Frankfurt am Main [etc.] : Peter Lang GmbH, Internationaler Verlag der Wissenschaften, cop. 2013
    SERIA: Publikationen der Internationalen Vereinigung für Germanistik (IVG), 2193-3952, Bd. 18
    OPIS FIZYCZNY: S. [123]-128
    ISBN: 978-3-631-63218-5
    UWAGI: Bibliogr. 9 poz.
    Tytuł-nazwa konferencji: XII. Internationalen Germanistenkongresses "Vielheit und Einheit der Germanistik weltweit"
    Miejsce konferencji: Warschau
    Kraj: PL
    Od dnia: 2010.07.30
    Do dnia: 2010.08.07
    Typ publikacji: ZMR
    Język publikacji: GER
    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • culinary vocabulary
  • culinary names
  • international words
  • language contacts
  • eponym
  • toponym

    12/22
    TYTUŁ: Translation im Spannungsfeld der cultural turns / Katarzyna Lukas, Izabela Olszewska, Marta Turska (Hrsg.)
    ADRES WYDAWNICZY: Frankfurt am Main : Peter Lang Edition, 2013
    OPIS FIZYCZNY: 239, [5] s., 22 cm
    SERIA: Studien zur Germanistik, Skandinavistik und Übersetzungskultur, 2192-3310, Bd. 7
    ISBN: 978-3-631-62457-9
    UWAGI: Bibliogr. przy rozdz.
    Typ publikacji: ZEK
    Język publikacji: GER
    Punktacja MNiSW: 5.000
    13/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ [ROZDZIAŁU, FRAGMENTU]: Übersetzung im Dienste der Macht. Ein Exkurs ins 18. Jahrhundert
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Translation in the service of power. An excursus into the 18th century
    ¬RÓDŁO: W: Translation im Spannungsfeld der cultural turns / Katarzyna Lukas, Izabela Olszewska, Marta Turska (Hrsg.)
    ADRES WYDAWNICZY: Frankfurt am Main : Peter Lang Edition, 2013
    SERIA: Studien zur Germanistik, Skandinavistik und Übersetzungskultur, 2192-3310, Bd. 7
    OPIS FIZYCZNY: S. [155]-166
    ISBN: 978-3-631-62457-9
    UWAGI: Bibliogr. 24 poz.
    Typ publikacji: ZMR
    Język publikacji: GER
    Punktacja MNiSW: 5.000
    14/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ: [Probleme der Übersetzungskultur - recenzja]
    ¬RÓDŁO: Rocznik Przekładoznawczy
    Rok: 2013, [T.] 8, s. [279]-283
    UWAGI: Rec. pracy: Probleme der Übersetzungskultur / red. Maria Krzysztofiak. - Frankfurt am Main, 2010
    Typ publikacji: PRE
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • book review

    15/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ: Kulinarische Phraseologismen zwischen Kulturspezifik und Universalität
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Culinary phraseology - between cultural specificity and universalism
    ¬RÓDŁO: Studia Germanica Gedanensia. - 2015, 33, s. 163-177
    p-ISSN: 1230-6045

    UWAGI: Bibliogr. 43 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: GER
    Punktacja MNiSW: 8.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • frazeologizm
  • frazeologia
  • kulinaria
  • pochodzenie

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • phraseme
  • phraseology
  • culinary
  • origin

    16/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ [ROZDZIAŁU, FRAGMENTU]: O naturze człowieka na podstawie polskiej i niemieckiej frazeologii kulinarnej
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: On human nature on the basis of Polish and German culinary phraseology
    ¬RÓDŁO: W: Neofilologia dla przyszło¶ci / red. nauk. Jan Franciszek Nosowicz
    ADRES WYDAWNICZY: Warszawa : Lingwistyczna Szkoła Wyższa, 2016
    OPIS FIZYCZNY: S. 219-231
    ISBN: 978-83-926356-6-6
    UWAGI: Bibliogr. 30 poz.
    Typ publikacji: PMR
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • culinary phraseology
  • Polish phraseology
  • German phraseology
  • human nature
  • metaphors

    17/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ [ROZDZIAŁU, FRAGMENTU]: Deutschlands feinste Küche : zum funktionalen Ausbau der Speisebezeichnungen
    ¬RÓDŁO: W: Intra- und interlinguale Zugänge zum kulinarischen Diskurs, 2 / Joanna Szczęk, Marcelina Kałasznik (Hrsg.)
    ADRES WYDAWNICZY: Landau : Verlag Empirische Pädagogik, 2017
    SERIA: Beiträge zur Fremdsprachenvermittlung, 1861-3632, Sonderheft 25
    OPIS FIZYCZNY: S. 57-81
    ISBN: 978-3-944996-46-2
    UWAGI: Bibliogr. 36 poz.
    Typ publikacji: ZMR
    Język publikacji: GER
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • food studies
  • linguistic analysis
  • analysis of restaurants menus

    18/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ [ROZDZIAŁU, FRAGMENTU]: Kulinarische Phraseologismen im interlingualen Vergleich. Eine komparative Untersuchung
    ¬RÓDŁO: W: Diskurse des Alimentären : Essen und Trinken aus kultur-, literatur- und sprachwissenschaftlicher Perspektive / Hannah Dingeldein, Eva Gredel (Hg.)
    ADRES WYDAWNICZY: Berlin ; Münster : LIT Verlag, 2017
    SERIA: Germanistik, Bd. 49
    OPIS FIZYCZNY: S. 315-333
    ISBN: 978-3-643-13562-9
    ISBN: 978-3-643-33562-3 (PDF)
    UWAGI: Bibliogr. 26 poz.
    Typ publikacji: ZMR
    Język publikacji: GER
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • food studies
  • phrasemes
  • culinary components
  • comparative studies

    19/22
    AUTORZY: Barbara Sapała, Marta Turska.
    TYTUŁ [ROZDZIAŁU, FRAGMENTU]: Język polski w kształceniu tłumaczy w Polsce (na przykładzie konfiguracji język polski - język niemiecki)
    ¬RÓDŁO: W: Fachsprache Polnisch - Sprache mit Zukunft = Specjalistyczny język polski - język z przyszło¶ci± / Hg. Ewa Bagłajewska-Miglus, Thomas Vogel
    ADRES WYDAWNICZY: Aachen : Shaker Verlag, 2018
    SERIA: Polnisch als Fremd- und Zweitsprache, Bd. 4
    OPIS FIZYCZNY: S. 36-44
    ISBN: 978-3-8440-6382-0
    Typ publikacji: ZMR
    Język publikacji: POL
    20/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ: Olszewska, Danuta / Janus, Dominika (2016): Sprache in ihrer lokalen Dimension (= Studia Germanica Gedanensia 35). Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 248 S., 31,50 PLN
    ¬RÓDŁO: Beiträge zur Fremdsprachenvermittlung, [dokument elektroniczny]. - 2018, H. 60, s. 95-100
    TRYB DOSTĘPU: http://www.vep-landau.de/fileadmin/user_upload/bzf/Hefte/bzf_2018_60.pdf [dostęp 30.10.2018]
    e-ISSN: 1861-3950

    Typ publikacji: ZRE
    Język publikacji: GER
    Adres url:
    21/22
    AUTORZY: Agnieszka Grzybowska, Marta Turska.
    TYTUŁ [ROZDZIAŁU, FRAGMENTU]: Sprawozdanie grupa robocza 3: Tłumaczenie specjalistyczne w nauczaniu i praktyce
    ¬RÓDŁO: W: Fachsprache Polnisch - Sprache mit Zukunft = Specjalistyczny język polski - język z przyszło¶ci± / Hg. Ewa Bagłajewska-Miglus, Thomas Vogel
    ADRES WYDAWNICZY: Aachen : Shaker Verlag, 2018
    SERIA: Polnisch als Fremd- und Zweitsprache, Bd. 4
    OPIS FIZYCZNY: S. 113-116
    ISBN: 978-3-8440-6382-0
    Typ publikacji: ZOS
    Język publikacji: POL
    22/22
    AUTORZY: Marta Turska.
    TYTUŁ [ROZDZIAŁU, FRAGMENTU]: Zur Motiviertheit der kulinarischen Phraseologismen des Deutschen
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: On the motivation of culinary phraseology
    ¬RÓDŁO: W: Kulinarische Phraseologie : Intra- und interlinguale Einblicke / Anna Gondek, Joanna Szczęk (Hg.)
    ADRES WYDAWNICZY: Berlin : Frank & Timme, 2018
    SERIA: Sprachwissenschaft, 1862-6149, Bd. 39
    OPIS FIZYCZNY: S. 29-44
    ISBN: 978-3-7329-0389-4
    ISBN: 978-3-7329-9626-1 (E-book)
    UWAGI: Bibliogr. 32 poz.
    Typ publikacji: ZMR
    Język publikacji: GER
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • phraseology
  • culinary phrasemes
  • motivation

      Wy¶wietl ponownie stosuj±c format:
  • Wy¶wietl/ukryj etykiety | Wy¶wietlenie wyników w wersji do druku | | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna Uniwersytetu Gdańskiego