logo UG

Bibliografia Publikacji Pracowników, Doktorantów i Studentów UG




Zapytanie: ŻYWNOŚĆ
Liczba odnalezionych rekordów: 18



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetl wyniki w wersji do druku | | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/18
AUTORZY: Marta Zielińska, Dorota Danisiewicz-Czupryńska, Jerzy Falandysz.
TYTUŁ: Bionagromadzenie rtęci przez owocniki lakówki ametystowej (Laccariaamethystina)
ŹRÓDŁO: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. - 2008, T. 41, nr 3, s. [460]-463
p-ISSN: 0365-9445

UWAGI: Bibliogr. 16 poz.
Typ publikacji: PAC
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Słowa kluczowe w j. pol.:
  • grzyby
  • las
  • metale
  • środowisko przyrodnicze
  • żywność

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • environment
  • food
  • fungi
  • metals
  • mushrooms
  • woodland

    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    2/18
    AUTORZY: Martin Rose, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Emerging POPs : a Special Session at "Dioxin 2008" in Birmingham
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Trwałe zanieczyszczenia organiczne (POPs) pojawiające się w środowisku przyrodniczym : Sesja Specjalna podczas konferencji "Dioxin 2008" w Birmingham
    ŹRÓDŁO: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. - 2008, T. 59, nr 4, s. 473-481 [wersja ang.], s. 483-492 [wersja pol.]
    p-ISSN: 0035-7715

    UWAGI: Bibliogr. 21 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: ENG, POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • biocydy
  • dioksyny
  • piżma syntetyczne
  • substancje dioksynopodobne
  • środowisko przyrodnicze
  • uniepalniacze bromoorganiczne i chloroorganiczne
  • związki perfluorowane
  • żywność

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • biocides
  • brominated and chlorinated flame-retardants
  • environment
  • dioxins
  • dioxin-like compounds
  • food
  • perfluorinated compounds
  • synthetic musk
  • Persistent Organic Pollutants

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    3/18
    AUTORZY: Anna Wacko, Małgorzata Rompa, Anita Sapór, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Rtęć w krajowych podgrzybkach brunatnych (Xerocomus badius)
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Mercury in the country's Bay Bolete (Xerocomus badius) mushrooms
    ŹRÓDŁO: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. - 2008, T. 59, nr 4, s. 407-414
    p-ISSN: 0035-7715

    UWAGI: Bibliogr. 43 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • grzyby
  • las
  • metale ciężkie
  • środowisko
  • żywność

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • environment
  • food
  • fungi
  • heavy metals
  • mushrooms
  • wild food
  • woodland

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    4/18
    AUTORZY: Daniela Orzłowska, Leszek Bielawski, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Rtęć w płachetce kołpakowatej (Rozites Caperata).
    ŹRÓDŁO: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. - 2008, T. 41, nr 3, s. [464]-467
    p-ISSN: 0365-9445

    UWAGI: Bibliogr. 15 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • grzyby
  • las
  • metale ciężkie
  • środowisko
  • żywność

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • environment
  • food
  • heavy metals
  • mercury
  • mushrooms
  • wild food
  • woodland

    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    5/18
    AUTORZY: Dominika Mielewska, Aleksandra Stefańska, Justyna Wenta, Michalina Mazur, Leszek Bielawski, Dorota Danisiewicz, Anna Dryżałowska, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Rtęć w trzech gatunkach grzyba maślak z niektórych miejsc w Polsce
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Mercury in three species of Suillus mushroom from some sites in Poland
    ŹRÓDŁO: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. - 2008, T. 59, nr 2, s. 147-153
    p-ISSN: 0035-7715

    UWAGI: Bibliogr. 26 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • gleba
  • grzyby
  • metale
  • środowisko przyrodnicze
  • żywność

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • environment
  • food
  • metals
  • mushrooms
  • soil
  • wild food

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    6/18
    AUTORZY: Krzysztof Chudzyński, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Składniki mineralne i wartości współczynnika ich nagromadzania w owocnikach maślaka żółtego (Suillus grevillei) z okolic Zalewu Wiślanego
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Mineral elements and their bioconcentration factors in the fruiting bodies of Larch Bolete (Suillus grevillei) collected in the region of the Firth of Vistula
    ŹRÓDŁO: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. - 2008, T. 41, nr 2, s. 111-120
    p-ISSN: 0365-9445

    UWAGI: Bibliogr. 15 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • żywność
  • grzyby
  • składniki mineralne
  • nagromadzanie

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • food
  • fungi
  • mushrooms
  • mineral elements
  • bioconcentration

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    7/18
    AUTORZY: Leszek Bielawski, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Wybrane pierwiastki w owocnikach koźlarza babki (Leccinum scabrum) z okolic miasta Starachowice
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Selected elements content in the fruitbodies of brown birch bolete (Leccinum scabrum) collected in the vicinity of Starachowice
    ŹRÓDŁO: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. - 2008, T. 41, nr 1, s. 47-52
    p-ISSN: 0365-9445

    UWAGI: Bibliogr. 21 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • grzyby
  • pierwiastki
  • metale ciężkie
  • żywność

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • mushrooms
  • elements
  • food
  • heavy metals
  • wild food

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    8/18
    AUTORZY: Małgorzata Rompa, Leszek Bielawski, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Zawartość i biokoncentracja rtęci u muchomora czerwonawego (Amanita rubescens) z Polski Północnej
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Content and bioconcentration of mercury by European Blusher (Amanita rubescens) from Northern Poland
    ŹRÓDŁO: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. - 2008, T. 59, nr 2, s. 139-146
    p-ISSN: 0035-7715

    UWAGI: Bibliogr. 39 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • grzyby
  • las
  • metale ciężkie
  • środowisko
  • żywność

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • environment
  • food
  • forest
  • fungi
  • heavy metals
  • mushrooms
  • wild food

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    9/18
    AUTORZY: Dominika Romińska, Anna Dryżałowska, Leszek Bielawski, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Zawartość i nagromadzanie rtęci w purchawce chropowatej (Lycoperdon perlatum)
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Content and accumulation of mercury in Common Puffball (Lycoperdon perlatum)
    ŹRÓDŁO: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. - 2008, T. 59, nr 3, s. 267-272
    p-ISSN: 0035-7715

    UWAGI: Bibliogr. 21 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • grzyby
  • las
  • metale ciężkie
  • rtęć
  • środowisko przyrodnicze
  • żywność

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • fungi
  • woodland
  • heavy metals
  • mercury
  • environment
  • food

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    10/18
    AUTORZY: Dawid Maćkiewicz, Anna Dryżałowska, Leszek Bielawski, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Zawartość wybranych pierwiastków w owocnikach gąski zielonki Tricholoma equestre (L.) Kummer z okolic gminy Rzeczenica
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Selected elements content of the fruiting dobies of Sand Knight-cap Tricholoma equestre (L.) Kummer from the surroundings of community Rzeczenica
    ŹRÓDŁO: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. - 2008, T. 41, nr 1, s. 53-58
    p-ISSN: 0365-9445

    UWAGI: Bibliogr. 14 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • fosfor
  • grzyby
  • makropierwiastki
  • mikropierwiastki
  • skład mineralny
  • żywność

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • food
  • fungi
  • mushrooms
  • macroelements
  • microelements
  • mineral composition
  • phosphorus
  • wild food

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    11/18
    AUTORZY: Justyna Wejer, Magdalena Zagajewska, Małgorzata Drewnowska, Leszek Bielawski, Dorota Danisiewicz, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Wydajność nagromadzenia rtęci przez muchomora mglejarkę (Amanita vaginata) i rdzawobrązowego (A. fulva)
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Mercury accumulation potential of grisette (Amanita vaginata) and tawny grisette (A. fulva)
    ŹRÓDŁO: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. - 2009, T. 42, nr 1, s. 70-74
    p-ISSN: 0365-9445

    UWAGI: Bibliogr. 16 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • żywność
  • środowisko
  • las
  • grzyby
  • metale

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • food
  • environment
  • woodland
  • mushrooms
  • fungi
  • metals

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    12/18
    AUTORZY: Anita Sąpór, Anna Dryżałowska, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Zawartość i współczynniki nagromadzania rtęci przez gołąbka brudnożółtego (Russula ochroleuca)
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Content and bioconcentration factors of mercury in yellow-ocher brittle gills (Russula ochroleuca)
    ŹRÓDŁO: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. - 2009, T. 42, nr 1, s. 75-80
    p-ISSN: 0365-9445

    UWAGI: Bibliogr. 14 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • grzyby
  • las
  • metale ciężkie
  • środowisko
  • żywność

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • environment
  • food
  • forest
  • fungi
  • heavy metals
  • mushrooms
  • wild food

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    13/18
    AUTORZY: Ewelina Widzicka, Grażyna Jarzyńska, Leszek Bielawski, Jerzy Falandysz.
    TYTUŁ: Zawartość rtęci w owocnikach pieprznika jadalnego (Cantharellus cibarius) z czterech geograficznie odległych od siebie miejsc w Polsce
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Mercury content of Common Chanterelle (Cantharellus cibarius) from four spatially distant sites in Poland
    ŹRÓDŁO: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. - 2010, T. 61, nr 2, s. 141-144
    p-ISSN: 0035-7715

    UWAGI: Bibliogr. 26 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • grzyby
  • metale
  • rtęć
  • żywność

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • food
  • fungi
  • metals
  • mushrooms
  • mercury
  • wild food

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    14/18
    AUTORZY: Małgorzata Wiśniewska.
    TYTUŁ: Żywność, życie i turystyka w stylu "slow"
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Food, life and tourism in "slow" style
    ŹRÓDŁO: Zarządzanie i Finanse = Journal of Management and Finance. - 2012, R. 10, nr 3, cz. 2, s. [161]-176
    p-ISSN: 2084-5189

    UWAGI: Bibliogr. 43 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • slow food
  • żywność
  • turystka kulinarna
  • rozwój zrównoważony

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • slow food
  • food
  • culinary tourism
  • sustainable development

    Adres url:
    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    15/18
    AUTORZY: Małgorzata Wiśniewska, Eugenia Czernyszewicz.
    TYTUŁ: Agro-terrorism and its consequences
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Agroterroryzm i jego konsekwencje
    ŹRÓDŁO: Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - 2014, nr 1, s. 37-42
    p-ISSN: 1733-747X

    UWAGI: Bibliogr. 22 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • agroterroryzm
  • żywność
  • konsekwencje

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • agro-terrorism
  • food
  • consequences

    16/18
    AUTORZY: Małgorzata Z. Wiśniewska, Baiba Šavrina.
    TYTUŁ: Łotewski system kształtowania jakości życia i tożsamości kulinarnej
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: The Latvian system of shaping the quality of life and culinary identity
    ŹRÓDŁO: Problemy Jakości. - 2016, R. 48, nr 7-8, s. 42-49
    p-ISSN: 0137-8651
    e-ISSN: 2449-9862

    UWAGI: Bibliogr. 23 poz.
    Typ publikacji: PAC
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 11.000
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • jakość życia
  • żywność
  • dziedzictwo kulinarne
  • tożsamość
  • Łotwa

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • quality of life
  • food
  • culinary heritage
  • identity
  • Latvia

    [sprawdź dostępność w katalogu BUG]
    DOI:
    17/18
    AUTORZY: Daniel Wolecki, Monika Paszkiewicz, Magda Caban, Jolanta Kumirska, Piotr Stepnowski.
    TYTUŁ WYSTĄPIENIA: Oznaczanie pozostałości sulfonamidów w mleku
    NAZWA KONFERENCJI: I Interdyscyplinarna Akademicka Konferencja Ochrony Środowiska (IAKOŚ 2016)
    MIEJSCE: Gdańsk, 18-20 marca 2016
    Typ publikacji: PXP
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • pozostałości leków weterynaryjnych
  • żywność
  • oznaczanie sulfonamidów
  • QnEChERS
  • HPLC-DAD

    18/18
    AUTORZY: Małgorzata Z. Wiśniewska.
    TYTUŁ [ROZDZIAŁU, FRAGMENTU]: Food crime - zjawisko i jego zakres pojęciowy
    TYTUŁ W INNYM JĘZYKU: Food crime - the phenomenon and its conceptual scope
    ŹRÓDŁO: W: Zarządzanie jakością w perspektywie organizacyjno-społecznej / pod red. nauk. Tadeusza Sikory
    ADRES WYDAWNICZY: Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2017
    OPIS FIZYCZNY: S. 507-517
    ISBN: 978-83-942362-7-4
    UWAGI: Bibliogr. 19 poz.
    Typ publikacji: PMR
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe w j. pol.:
  • żywność
  • jakość
  • bezpieczeństwo
  • przestępstwo

    Słowa kluczowe w j. ang.:
  • food
  • quality
  • safety
  • crime

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna Uniwersytetu Gdańskiego